Livs.se

2021-01-08 kl 11.43

Vi kräver frihet åt de gripna i Hongkong

Vi organisationer som undertecknar detta tar avstånd från och fördömer gripandet av ett femtiotal personer i Hongkong för ett par dagar sedan. Massgripandet riktades mot personer inom den demokratiska oppositionen i Hongkong.

En av de som greps av polisen var Carol Ng, ordföranden för Hongkongs fria fackliga centralorganisation. Brottet hon anklagas för är att deltagit i det pro-demokratiska aktivisternas planering för att få majoritet i parlamentet för att rösta ner budgeten. En aktivitet som skulle anses normal i ett demokratiskt system, men som nu klassas som samhällsomstörtande verksamhet.

Carol Ng har nu släppts fri mot borgen, i väntan på rättegång. Vi kräver att Carol Ng och samtliga andra som gripits ska släppas fria och att åtalen läggs ner

Olof Palmes Internationella Center
Landsorganisationen, Sverige
Livsmedelsarbetarförbundet


Bakgrund

När den tidigare brittiska kolonin Hongkong överlämnades till Kina 1997 skedde det med principen ”ett land och två system”. Hongkong skulle få behålla en hög grad av självstyre under 50 år. 

Den kinesiska regeringens lagförslag om att misstänkta brottslingar ska kunna utlämnas till Kina blev en utlösande faktor till protester och demonstrationer i Hongkong. Över två miljoner av Hongkongs invånare har demonstrerat på gatorna mot lagförslaget och för demokrati. Polisen har slagit tillbaka med våld och genom arresteringar.

Nu har den kinesiska regimen infört nya, så kallade säkerhetslagar, som begränsar Hongkongbornas frihet och politiska rättigheter. Den som bryter mot lagen kan få livstids fängelse. 

I onsdags utfördes ett massgripande av demonstranter i Hongkong vilket sittande regering rättfärdigar genom anklagelser om att demonstranterna brutit mot den nationella säkerhetslagen som innebär att det är brottsligt att förespråka självständighet, omstörtande verksamhet, terrorism och samarbete med utländska krafter.

De gripna anklagas för att försöka störta statens makt genom att arrangera ett primärval för att se vilka oppositionspolitiker som skulle ha störst chans att vinna platser i valet till Hongkongs parlament som skulle hållas det föregående året.