Livs.se

2018-02-02 kl 11.25

Stöd KEXUPPRORET – Stoppa utflyttningen av Göteborgs Kex!

Orklas planer på att flytta ut Göteborgs Kex till Lettland måste stoppas! Skriv under KEXUPPRORET och följ kampanjen för att stoppa utflyttningen! 

Den 18 januari meddelades de anställda vid Göteborgs Kex i Kungälv om planerna på att flytta ut hela produktionen till Lettland. Den norska ägaren Orkla vill därmed lägga ned den anrika kexfabriken i Kungälv. Ett dråpslag mot alla anställda och hela bygden!

Med anledning av beskedet har Livsmedelsarbetareförbundet som organiserar 250 livsmedelsarbetare vid fabriken initierat KEXUPPRORET för att planerna på att flytta ut Göteborgs Kex till Kungälv ska stoppas!

Följ kampanjen på Facebook: www.facebook.com/kexupproret/

Du kan också klicka direkt på länken www.skrivunder.com/kexupproret och skriva under KEXUPPRORET direkt! Ditt stöd behövs!

Alla underskrifter kommer att överlämnas till Orkla.

Bakgrund:

Den 18 januari lämnades besked till de anställda vid Göteborgs Kex om att den norska ägaren Orkla utreder en utflyttning av Göteborgs Kex från den anrika fabriken i Kungälv till Riga i Lettland. 130 års erfarenhet och kunskap av att göra kex skulle försvinna vid en utflyttning.

Ett stort antal anställda i Kungälv skulle bli av med sina jobb vid en utflyttning till Lettland. Livsmedelsarbetareförbundet har ca 250 medlemmar som jobbar på Göteborgs Kex. Totalt arbetar ca 350 personer på kexfabriken.

Anledningen till utflyttningsplanerna uppges vara kexfabrikens geografiska läge vid älven mitt inne i Kungälv och att det inte är möjligt att expandera verksamheten.

Det finns möjligheter att lösa själva markfrågan i Kungälv i de fallet fabriken behöver bli större för att klara en ökad produktion. Orklas planer uppges vara att bygga en helt ny fabrik i Riga i Lettland.

Göteborgs Kex uppger själva att de har en 50-procentig andel av den svenska marknaden, samt 35 procent av den norska marknaden. Sedan 1994 ingår Göteborg Kex i den stora norskägda Orklakoncernen.

På fabriken tillverkas ett 30-tal olika kex och kakor. Häribland återfinns Ballerina, Singoalla, Guld-Marie, Kung Oscars pepparkakor, Utvalda Ostkex, Brago och många därtill.

Göteborgs Kex som varumärke är starkt förknippat med Kungälv, Bohuslän och hela Göteborgsregionen, vilket också återkommande används i marknadsföringen av de olika produkterna. En annan återkommande slogan är ”Hela Sveriges kakfabrik”. Göteborgs Kex grundades redan 1888.

 

Namninsamlings lista som pdf