Livs.se

2014-02-26 kl 11.11

Snusarbetarna vann över cigarettindustrin

Alldeles nyss röstade Europaparlamentet om striktare regler för tobak. Cigarettindustrin har länge bedrivit kampanj för att få det svenska snuset förbjudet. Senast i somras var man nära att lyckas när den svenska regeringen var med och tryckte på stoppknappen. Men efter stark mobilisering från fackligt håll tycks nu snusarbetarna ha vunnit över cigarettindustrin. Parlamentet röstade nämligen nej till snusförbudet.

Sverige kan exportera bomber, granater och svenskt brännvin är en succé i andra länder. När den svenska regeringen, sommaren 2013, inte tog strid för snuset såg det ut som om 500 svenska livsmedelsarbetare skulle bli arbetslösa.

– Sverige importerar och konsumerar de långt farligare cigaretterna. Snuset har länge varit diskriminerat och därför är vi på Livsmedelsarbetareförbundet nöjda att vår långa kamp för det svenska snuset ser ut att ha lönat sig. Det är lite som när David besegrade Goliat, säger Hans-Olof Nilsson, förbundsordförande för Livsmedelsarbetareförbundet.

Bakgrunden till hotet om förbud har hela tiden varit oklart. Exporten av tuggtobak, tobakspastiller, snuspuder och luktsnus är och har hela tiden varit okej inom EU. Produkter som alla är lika snus till sammansättningen. Livsmedelsarbetareförbundet är därför inte nöjda förrän det svenska snuset får exporteras ut i Europa.

– Idag arbetar 500 livsmedelsarbetare med snusproduktionen. Om diskrimineringen av svenskt snus skulle upphöra, om Sverige skulle få rätt att exportera snus skulle det skapas tusentals nya jobb. Därför förväntar vi oss nu att regeringen tar initiativ i frågan och driver snusarbetarnas sak inom EU, avslutar Hans-Olof Nilsson.