Livs.se

2013-06-13 kl 08.46

Regeringen sviker snuset!

Sverige kan exportera bomber, granater och svenskt brännvin är en succé i andra länder. Idag kom beskedet att Sveriges regering fortsatt inte tar strid för svenskt snus och möjligheten att exportera snus inom EU, samtidigt importeras varje år fritt långt farligare cigaretter.

– Svenskt snus är diskriminerat inom EU. Cigaretter, tuggtobak och andra tobaksprodukter är fritt att exportera, men det svenska snuset får stopp, säger Hans-Olof Nilsson ordförande på Livs.

Exporten av tuggtobak, tobakspastiller, snuspuder och luktsnus är helt okej inom EU. Produkter som alla är lika snus till sammansättningen. Förbjudet mot svenskt snus är otroligt diskriminerande.

500 livsmedelsarbetare arbetar idag med svensk snusproduktion, jobb som Svenskt snus har en stark ställning och exportmöjligheter skulle ge snusindustrin en stor chans att skapa jobb. Nu trycker regeringen på stoppknappen för det som kan ge jobb och tillväxt.

Cigarettindustrins intressen har därmed segrat i Europa och de än farligare cigaretterna får fortsatt fritt spelutrymme medan snusnäringen stryps. Att regeringen ger upp innebär att en industri på frammarsch får göra halt och att inga fler jobb kommer att skapas inom området.

Kampen fortsätter nu för att EU inte ska lägga sig i det undantag som gäller för snus här. Vi förväntar oss att regeringen på allvar jobbar hårdare, det handlar om jobb och en viktig industri, säger Hans-Olof Nilsson.