Livs.se

2009-09-07 kl 11.01

Mål & Medels chefredaktör vinner prestigefyllt pris

Malin Klingzell-Brulin, Mål & Medels chefredaktör, är årets vinnare av Stig Sjödin-priset.

”I en tid när kulturen får allt mindre utrymme, värnar hon starkt om det kulturella materialet i tidningen. Läsaren får alltid möta en dikt, en novell eller en kulturartikel”, lyder juryns motivering. Och vidare:

”Som skribent har Malin hela världen som arbetsfält. Hennes läsare arbetar i en bransch som ofta styrs av multinationella företag. Livsmedelsarbetarna i tredje världen utnyttjas hårt och arbetar ofta med livet som insats.”

Stig Sjödin var poeten och journalisten som hela sitt liv blev facket trogen. Hans första diktsamling Sotfragment, som kom ut 1949, gav bilder från Sandvikens järnverk där Sjödin arbetade i sin ungdom.

Han arbetade som journalist bland annat i Metallarbetaren och skogs-, trä- och pappersarbetarnas gemensamma tidning Sia där han under decennier också skrev krönikor under pseudonymen Abrik.

Stig Sjödin hävdade att en fackförbundstidning ska vara folkbildande och berika läsaren, kultur, kvalitet och engagemang ska gå hand i hand.

”Malin Klingzell-Brulin är en stridbar röst i samhällsdebatten”, konstaterar juryn för Stig Sjödinpriset. ”Därför får hon 2009 års Stig Sjödinpris på 40 000 kronor.”

Priset instiftades efter Sjödins död 1993 av Runö Folkhögskola, Stig Sjödin Sällskapet och fackförbunden GS, Industrifacket Metall och Kommunalarbetareförbundet.

– Vi är oerhört glada och stolta över att vår kollega och arbetskamrat är årets vinnare till detta prestigefyllda pris. Malin är en skribent som har förmågan att använda såväl hjärta som hjärna oavsett om hon skriver om den globala fattigdomen eller den mera nära vardagen för svenska löntagare. Hon har också en djup insikt i kulturens betydelse för den fackliga kampen vilket syns i Mål & Medel kommenterar Livs förbundsordförande Hans-Olof Nilsson.