Livs.se

2021-05-27 kl 16.54

Demonstrationer för demokrati i Hongkong i augusti 2019.

Släpp våra fängslade fackliga kamrater i Hongkong

Livs förbundsmöte kräver ett omedelbart frisläppande av våra fackliga kamrater i Hongkong. Det kan aldrig och får aldrig vara straffbart att delta i fredliga demonstrationer för demokratiska rättigheter.

Generalsekreteraren för Hong Kong Federation of Trade Unions (HKCTU), Lee Cheuk Yan, avtjänar för närvarande ett 14 månader långt straff för två anklagelser och ytterligare en dom är planerad att falla den 28 maj 2021. Den domen gäller åtal för obehörig församling den 1 oktober 2019.

Ordförande för HKCTU, Carol Ng, arresterades utan borgen för att ha deltagit i primärval för demokratiska val. Sedan många år tillbaka har Livs ett samarbete med HKCTU, vilken är den enda fria fackföreningen i Kina.

Livs förbundsmöte fördömer fängslandet av Lee Cheuk Yan och kräver att åtalen mot honom och andra demonstranter läggs ner.

Anklagelserna mot Lee Cheuk Yan är politiskt motiverade och ett sätt för Hong Kongs styrande råd att stävja medborgarnas rättigheter att samlas och organisera sig.

I juni 2019 startade omfattade protester i Hongkong för demokrati och mot Fastlandskinas lagförslag om en utlämningslag. Runt 7 000 personer ur demokratirörelsen har sedan dess blivit gripna och flera av dem riskerar upp till tio års fängelse.

Livs förbundsmöte uppmanar fackföreningar och politiker i hela världen att ta ställning mot de kinesiska myndigheternas odemokratiska agerande.

Det här uttalandet antogs av Livs förbundsmöte den 27 maj 2021.