Livs.se

2012-06-08 kl 14.52

Därför stöder Livs Hotell- och restaurangfackets kamp för löner det går att leva på!

De senaste dagarna har Livs fått många frågor kring vårt sympativarsel för HRFs ansträngningar att få ett nytt kollektivavtal med anständiga lönehöjningar.

– Att vi inte ingår i den s.k. LO-samordningen innebär inte att vi inte stöder förändringar av relativlöner, d.v.s. att lågavlönade ska få ett bra avtal och en lön det går att leva på, säger Hans-Olof Nilsson, ordförande i Livsmedelsarbetareförbundet.

– Vi tror också det är helt nödvändigt med relativlöneförändringar för lågavlönade  om respekten för Industriavtalets normering ska fungera. Normering är inte detsamma som att löneskillnaderna på arbetsmarknaden med automatik ska öka genom samma procentpåslag för alla oberoende vilken lön man utgår från, inte heller att de olika arbetsgivarmotparterna ska kunna obstruera genom att inte vara konstruktiva i förhandlingarna med sina motparter, fortsätter Nilsson.

– Vi har tack och lov fria parter på arbetsmarknaden, då är det inte mer än rimligt och rätt att de tar sitt ansvar för att lösa de problem som finns inom respektive bransch. Att som i Visitas fall ropa på frivillig medling efter en halvtimmas förhandlande, i hopp om att komma billigt undan, är helt enkelt inte seriöst, därför stöder vi HRF, avslutar Nilsson.