Livs.se

2016-08-24 kl 09.44

Stoppa trakasserierna av sydafrikanska lantarbetare!

Stöd den internationella kampanjen till stöd för sydafrikanska lantarbetare som plockar druvor åt Robertson Winery, som är en stor leverantör till svenska Systembolaget. Läs mer och följ länken till IULs kampanj.

CSAAWU är ett sydafrikanskt fack som representerar majoriteten av de anställda hos vintillverkaren Robertson Winery i Västra Kapprovinsen. Trots att CSAAWU alltså organiserar flertalet av personalen vägrar företaget att erkänna fackföreningen och försöker istället skrämma medlemmarna och de förtroendevalda.

Fackföreningen har kommit med flera rimliga förslag för att bland annat få arbetsgivaren att sluta trakassera och skrämma medlemmarna och de förtroendevalda, erkänna CSAAWU och den kollektiva förhandlingsrätten, inrätta en partsgemensam kontrollkommitté för säkring av de etiska normer som svenska Systembolaget kräver av sina leverantörer – Systembolaget är en av företagets största kunder – samt låta facket träffa de exploaterade lantarbetare som plockar druvor åt Robertson Winery.

Villkoren för många av dem som jobbar med att skörda druvor åt Robertson Winery är lika usla som på apartheidtiden. Robertson har helt klart inflytande över sina leverantörer och CSAAWU har nu bett företaget att sätta press på vinodlarna så att de låter facket träffa lantarbetarna.

Du kan hjälpa till genom att skriva till företaget och berätta vad du förväntar dig av en arbetsgivare i dagens Sydafrika.

Stöd lantarbetarna! Det tar bara ett par minuter att gå med i vår kampanj.

Klicka här för att komma till kampanjen >>