Livs.se

2019-08-15 kl 17.00

Livs stödjer arbetarna i Hongkong

Hundratusentals arbetare i offentlig och privat sektor strejkade den 5 augusti i Hongkong. Strejken skedde på uppmaning av HKCTU, Kinas enda fria fackförening. Anställda ordnade arbetsplatsmöten och demonstrerade till stöd för HKCTU:s fem krav:

  • den föreslagna utlämningslagen måste skrotas permanent
  • anhållna demonstranter ska friges villkorslöst
  • regeringen måste backa från sin beskrivning av massprotesterna 12 juni som ett ”upplopp”
  • polisens våld och maktmissbruk ska bli föremål för en oberoende utredning
  • full och allmän rösträtt måste införas

Det pågår sedan i våras omfattande protester för demokrati i Hongkong. En utlösande faktor var den kinesiska regeringens lagförslag om att misstänkta brottslingar ska kunna utlämnas till Kina.

Livs stödjer HKCTU och kampen för demokrati tillsammans med övriga förbund i IUL, Internationella Unionen för Livsmedels-, Njutningsmedel- och Lantarbetareförbund samt förbund inom hotell- och restaurangbranschen.

Krav på mänskliga rättigheter

IUL har länge engagerat sig för grundläggande mänskliga rättigheter i Kina. Där saknar arbetarna rättigheter att bilda och organisera fackföreningar. På ett möte under månadsskiftet juli-augusti ställde sig IUL:s regionkommitté för Asien och Stilla havet bakom demokratirörelsens krav.

”Nej till utvisningslagen! Stöd Hongkongs unga och fack i försvaret av demokratin”, står det i IUL:s uttalande.

Livs har tidigare medverkat i kampanjer för föreningsfrihet i Kina och för att landet ska släppa arbetare som försökt att bilda fackföreningar.