Livs.se

2018-03-17 kl 09.06

Kollektivavtalets dag – en dag för schysta villkor!

Idag den 17 mars uppmärksammar vi Kollektivavtalets dag. Kollektivavtalet som är vårt verktyg för schysta villkor. Vårt verktyg för att tillsammans förhandla om bättre löner och villkor. Vårt verktyg för att hålla samman och stå starka i diskussioner med arbetsgivarna. Ensam är inte stark, framförallt inte på arbetsmarknaden. Utan kollektivavtalen skulle vi stå själva och arbetsgivarna skulle ensidigt kunna diktera villkoren. 

Kollektivavtalet garanterar att du får rätt lön och rimliga arbets­tider. Men det innehåller också så mycket mer. Semester­lön. Övertidsersättning och Ob-tillägg. Pension. Försäkringar för exempelvis arbetsskada, sjuk­dom eller föräldra­ledighet.

Starka kollektivavtal skapar också ordning och reda på arbetsmarknaden. De sätter spelreglerna på svensk arbetsmarknad och är viktiga delar av den svenska modellen. Kollektivavtal tecknas mellan fackliga organisationer och arbetsgivarna. När avtalen är tecknade får arbetsgivarna i sin tur arbetsfred och branschanpassad flexibilitet.

Livs har kollektivavtal för hela livsmedelsindustrin med tilläggsavtal för de olika branscherna.

Läs mer om kollektivavtalen