Livs.se

2009-03-03 kl 10.41

Livs avvisar lönesänkningar!

Livs tror inte att lönesänkningar är ett sätt att rädda jobb, säger förbundsordförande Hans-Olof Nilsson.

Det nyligen träffade kollektivavtalet mellan IF Metall och deras motparter diskuteras livligt på såväl arbetsplatser som i media. Avtalet ger parterna möjlighet att komma överens om minskning av arbetstiden och därigenom också sänka löner och andra ersättningar till 80 procent. Frågorna ställs nu också om detta skulle kunna vara ett alternativ för Livs i krisens spår.

– Lönesänkningar är dock inget vi ser som ett alternativ för att rädda jobb, säger förbundsordförande Hans-Olof Nilsson. Oftast leder det bara till att man förlänger pinan och i slutändan riskerar man istället att de som blir arbetslösa får ännu lägre ersättning från a-kassan än om man hade arbetat full tid fram till arbetslösheten. Tittar vi oss omkring i världen så är receptet med lönesänkningar prövat i många länder med svaga fackföreningar och utfallet är inte speciellt upplyftande för de anställda.

Livs har befunnit sig i samma situation som IF Metall nu gör. Under sista halvan av 90-talet försvann omkring 10 000 arbetstillfällen inom Livsmedelsindustrin. 25 procent av jobben försvann och den öppna arbetslösheten inom förbundet var under en lång följd av år väldigt mycket högre än i andra förbund.

Då kom också kraven på att man skulle kunna sänka lönerna på olika sätt för att försöka rädda jobb. Livs avvisade då som nu alla sådana tankegångar. Framför allt beroende på att man aldrig kan garantera att det hjälper. Dessutom hade vi då en regering som tog sitt ansvar och satsade på att drabbade människor skulle kunna utbilda sig och gå vidare till andra yrken.

– Det enda som kan hjälpa är om den nuvarande regeringen beslutar sig för att hjälpa till genom att släppa till pengar för utbildning och rena permitteringslösningar med full lön så att i grunden livskraftiga företag kan ”övervintra” den här efterfrågekrisen, säger Nilsson.

– Men den här regeringen med Reinfeldt i spetsen som tidigare har sagt sig ”gå sida vid sida med folket” visar återigen att man sitter långt ovanför och ser ned på det helvete som många människor nu befinner sig i. Oviljan att hjälpa till är ett led i regeringens långsiktiga strävan att skapa en underklass som är tvungen att jobba för vilka löner som helst. Det första steget var att sabotera a-kassan och lägga högst avgifter på dem som är mest utsatta för arbetslöshet. Nu visar man återigen att man anser att vi som på intet sätt är skyldiga till någon finanskris ensamma ska ta smällen, fortsätter Nilsson.

– Vi vill dock inte recensera IF Metalls avtal. Det ska deras egna medlemmar göra. Vi vet av egen erfarenhet att det som förbundet och deras medlemmar nu går igenom är ett veritabelt helvete som kräver sammanhållning inom förbundet. Jag vill också rikta en uppmaning till alla förbund att inte bjuda högerregeringen och arbetsgivarna på fackliga gräl och splittring, avslutar Nilsson.