Livs.se

2017-01-10 kl 11.58

Stoppa Konsum Värmlands planer på att lägga ner Värmlandschark och bageriet

Livsklubbarna vid Värmlandschark och bageriet har skickat ett brev till Konsum Värmlands förvaltningsråd med en uppmaning att stoppa eventuella planer på att lägga ned produktionen vid Värmlandschark och Konsum Värmlands bageri. Förvaltningsrådet sammanträder tisdagen den 10 januari.

– Självklart stödjer vi klubbarna och följer situationen nogsamt. Både Värmlandschark och bageriet har stora potentialer och att i nuläget besluta om nedläggning vore fel, säger Livs förbundsordförande Hans-Olof Nilsson.

– Konsum Värmland måste tänka om och tänka rätt!  Förvaltningsrådet måste nu se till att ta sitt ansvar så att rätt beslut fattas så att de eventuella planerna att lägga ned produktionen stoppas, avslutar Nilsson.

Brevet till förvaltningsrådet

2017-01-09

Till Förvaltningsrådet, Konsum Värmland

Välj den värmländska maten! Stoppa förslaget om nedläggning av Värmlandschark och bageriet!

Vi skriver till er eftersom det är med stor bestörtning som vi genom media nåtts av uppgifterna om att det finns planer om att lägga ner produktionen vid Värmlandschark och kraftigt skära ner produktionen vid Konsum Värmlands bageri. Som vi förstått det finns det ett förslag till beslut om dessa planer som tisdagen den 10 januari ska behandlas av förvaltningsrådet.

Vi vill med detta brev å det starkaste uppmana er i förvaltningsrådet, som representanter för Konsum Värmlands 155 000 medlemmar, att tänka om och avvisa det eventuella förslag till nedläggning av produktionen som föreligger.

Vi som skriver till er är Livsklubbarna vid Värmlandschark och bageriet. Vi jobbar i produktionen vid charken och bageriet. Vi skulle direkt drabbas hårt som ni förstår och det gör oss förtvivlade. Men det skulle drabba så oändligt många fler. Inte minst Konsum Värmlands medlemmar!

Det gör oss enormt bekymrade i vilken riktning Konsum Värmland utvecklas. Nedläggning av egenproduktionen skulle vara ett vägval som är förödande, som försämrar medlemsnytta och skjuter själva grunden för Konsum Värmlands affärsidé i sank. Något som även är djupt oroande för alla oss som tror på den kooperativa idén.

Vi ska vara stolta över den värmländska maten, vi ska vara stolta över vår produktion. Som värmlänningar ska vi inte rädas, vi ska stå upp för och satsa på vår egen bygd.

Trenden är en ökad efterfrågan av den unika lokalproducerade maten, den värmländska maten har en enorm potential, både inom och utanför vårt eget område. Det har inte minst den framgångsrika satsningen på Wermlandsmjölk visat.

Typiskt i detta fall är också att Konsum valt att profilera Wermlandsmjölk som garanterats butiksandelar, något som inte gjorts med de egenproducerade varorna. Hur kan det komma sig? Har det funnits en medveten strategi att bromsa de egna produkterna för att finna anledningar till att lägga ned? Oavsett så har det helt uppenbart funnits bristande vilja, vision och kompetens.

Det finns istället en stor potential att utveckla och spetsa egenproduktionen. Produkterna ska utvecklas, marknadsföras och profileras – allt för att ta vara på de konkurrensfördelar som faktiskt föreligger. Tillsammans med tydliga visioner och marknadsstrategier skulle det kunna leda till god lönsamhet, brett och kvalitativt utbud. Något som är till gagn för medlemmar, konsumenter och hela bygden.

Det ligger varken i medlemmarnas, andra konsumenters eller hela bygdens intresse att på de felaktiga grunder som presenterats lägga ner och kraftigt begränsa egenproduktionen vid Värmlandschark och bageriet.

Vi vädjar till er i förvaltningsrådet att sätta stopp för ledningens planer och istället begära förslag till strategier och handlingsplaner för att behålla och utveckla egenproduktionen vid Värmlandschark och bageriet.

Vi som värmlänningar måste våga värna den värmländska maten! Vi ska inte ha mindre värmländsk mat. Vi ska ha mer värmländsk mat!

Karlstad dag som ovan

Livsklubbarna vid Värmlandschark och Konsum Värmlands bageri