Livs.se

2024-01-23 kl 16.03

Sempers tillverkningsanläggning i Götene

Stoppa nedläggningsplanerna Semper!

Ännu ett anrikt och lönsamt livsmedelsföretag skulle gå i graven om Semper efter 85 år lägger ner verksamheten i Götene. "Det är inget annat än ett uttryck för rå kapitalism", säger Eva Guovelin, Livsmedelsarbetareförbundets förbundsordförande i en kommentar till nedläggningsplanerna.

Fabriken har i generationer varit arbetsplats åt hårt arbetande och lojala anställda. De anställda har investerat och vigt sina liv åt fabriken och starkt bidragit till företagets framgång. Fabriken är lönsam och under de senaste åren har det gjorts stora satsningar i Götene.

"Jag kan inte dra någon annan slutsats än att det kostar alldeles för lite att lägga ner en lönsam verksamhet i Sverige", säger Eva Guovelin. "Det borde kosta mycket, mycket mer."

I Götene finns de bästa förutsättningarna för livsmedelsproduktion. Där finns stor kunskap och erfarenhet hos de anställda i anläggningen och bra tillgång på säkra råvaror från närbelägna gårdar i Västergötland. Götene tillhör ett biosfärområde som är skyddat av UNESCO och är en perfekt plats för livsmedelsproduktionen.

"Det är hög tid för regeringen att agera för en ökad livsmedelsproduktion i Sverige", säger Eva Guovelin.
"En extremt låg självförsörjningsgrad är dessutom en uppenbar säkerhetsrisk och kräver politiska åtgärder."

Eva Guovelin,
Förbundsordförande Livsmedelsarbetareförbundet

Kort om Semper

  • Semper grundades 1939.
  • Ledande aktör i Norden inom barnmat, glutenfritt och modersmjölksersättning.
  • Cirka 300 anställda i Norden.
  • Cirka 1,5 miljarder SEK i omsättning.
  • En del av den internationella livsmedelskoncernen Hero Group som har drygt 4000 anställda i 19 länder.

Bakgrund

Allt började med att Ninni Kronberg uppfann en metod för torkning av mjölk. Hennes uppfinning lade grunden till dagens Semper. Mjölk var något som fanns i överflöd och torkningen av mjölk till pulver gjorde att naturens resurser kunde tillvaratas.

Uppfinningen ansågs av Jordbruksdepartementet så viktig att den belönades med statsunderstöd på villkor att ett svenskt bolag bildades för att förverkliga uppfinningen. 

Världens första industritillverkade modersmjölksersättning var född.

År 2006 köps Semper av det internationella livsmedelsbolaget Hero med rötter i Lenzburg, Schewiz. Hero är familjeägt och grundades 1886 och består idag av flera välkända varumärken på både lokal och internationell nivå.

2018 investerade Hero Group stort i samband med storsatsningen av fabriken i Götene, då tillverkningen av modersmjölksersättning ställer enormt höga krav på hygien och säkerhet. Investeringarna beräknades tredubbla kapaciteten för tillverkning av modersmjölksersättning. I och med detta flyttade Hero Group all tillverkning av modersmjölksersättning till Götene som tillverkat för fler av koncernens marknader utanför Norden.

Idag utgörs den primära verksamheten för Hero Group av produkter inom kategorierna: barnmat, modersmjölksersättning, glutenfria livsmedel, sylt, marmelad och hälsosamma snacks.