Gröna sektorn

Livs välkomnar arbetare inom gröna sektorn. De nya branscherna är i stor utsträckning en naturlig del av svensk livsmedelsproduktion. Det innefattar två avtalsområden, lantbruk och trädgård, som rymmer jordbruk, odling och husdjursskötsel. Även bärplockare ska organiseras av Livs.

I maj 2024 beslutade LOs kongress att Livs ska organisera den så kallade gröna sektorn. Arbetet med övertagandet sker i en process i nära samarbete med Kommunal och Gröna arbetsgivare.

STADGAR
Alla medlemmar har motionsrätt. Livsklubbarna utser ombud direkt till kongressen utan något regionalt mellanled. Även medlemmar på arbetsplatser som saknar klubb har ombud på kongressen.

ORGANISATION
Livs har ett medlemsnära arbetssätt. Kontakter och samtal med medlemmar är prioriterat. Medlemmarna är föreningen och ska ha ett reellt inflytande och god insyn i den fackliga verksamheten. 

KOLLEKTIVAVTALEN
Livs är garanten för att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Antingen är arbetsgivaren medlem i en arbetsgivarorganisation eller så tecknar Livs ett hängavtal med arbetsgivaren. 

 

Frågor och svar

I samband med LOs kongress i maj 2024 togs beslut om en ny organisationsplan. Organisationsplanen bestämmer vilket förbund som ska organisera vilken bransch eller sektor. I den nya organisationsplanen ska Livs organisera den så kallade gröna sektorn. Det är bland annat jordbruk, vattenbruk, trädgårdsodling, djurskötsel och bärplockning.

Jobbar du inom gröna sektorn inom Lantbruksavtalet(ej djurparker) eller Trädgårdsavtalet ska du byta fackförbund och ansöka om medlemskap i Livs. Här återfinns flera olika yrken bland annat djurskötare, pälsdjursarbetare, förman inom djurskötsel, traktorförare, maskinförare, reparatör, byggnadsarbetare, arbetsledare, trädgårdsarbetare, trädgårdsmästare, trädgårdsingenjör.

  • Ett medlemskap i Livs innebär att du samtidigt är medlem i Livs a-kassa.
  • Livs förhandlar och tecknar kollektivavtal med Gröna arbetsgivare för din bransch. 
  • Livs medlemsförsäkringar är snarlika som Kommunals. Inkomstförsäkringen är något bättre i Livs då den ersätter upp till 200 dagar och saknar inkomsttak. Du förstärker ditt försäkringsskydd i Livs.
    Läs mer om Livs medlemsförsäkringar här >>
  • Medlemsavgifterna skiljer sig åt då avgiften till a-kassan är en del av Livs medlemsavgift. 
    Läs mer om Livs avgiftssystem här >>
  • Om du idag är medlem i Kommunal och byter till Livs får du del av ett övergångserbjudande.
    Läs mer om övergångserbjudandet här >>
  • Livs medlemskort ger samma fina erbjudanden som Kommunals medlemskort. 

Du ansöker om medlemskap i Livs genom bytLOfack.se. Tänk på att ett medlemskap i Livs innebär medlemskap i Livs a-kassa. Är du idag medlem i Kommunals a-kassa ska du byta till Livs a-kassa.

Har du frågor så tveka inte att ta kontakt med oss. Ring 08-7962900 eller via mail: medlemsservice@livs.se

 

Fördelarna med ett medlemskap i Livs är många. Här är de viktigaste:

  • Som medlem i Livs får du ett förbund med god erfarenhet av villkoren inom livsmedelsproduktionen. Det återspeglas i förhandlingsarbetet, arbetsmiljöarbetet och är grunden för den fackliga verksamheten. 

  • Livs är garanten för kollektivavtalet. Livs jobbar systematiskt för att alla medlemmar ska omfattas av kollektivavtal.

  • Som medlem i Livs får du ett omfattande försäkringsskydd. Medlemsförsäkringarna är till stor del desamma som i Kommunal. Livs inkomstförsäkring är något vassare och täcker 200 dagar och saknar inkomsttak.

  • Precis som Kommunal har Livs ett medlemskort som ger rabatter på allt ifrån resor, friskvård och hemelektronik, till teater och frisörbesök med mera.

  • Som medlem har du möjlighet att engagera dig, lämna förslag och aktivt delta i förbundets verksamhet. Livs har en demokratisk struktur som är ovanligt platt. Den utgår från arbetsplatsen och alla arbetsplatsklubbar utser ombud direkt till Livs kongress. Även medlemmar som arbetar på en arbetsplats utan klubb utser ombud till Livs kongress i ett särskilt röstningsförfarande.  I våra stadgar kan du läsa om förbundets uppgifter, klubbarnas ansvar och hur beslut fattas. 

  • På våra Medlemssidor får du tillgång till viktig information och möjlighet att anmäla intresse för fackliga utbildningar. Medlemssidorna når du genom att logga in med bankid.

  • Om du har frågor, funderingar eller behöver hjälp, är du alltid välkommen att kontakta oss via medlemsservice@livs.se eller på telefon 08-796 29 00.

Det finns inget förbestämt datum för ett övertagande. Sedan LO kongressens beslut i maj har de praktiska frågorna om kollektivavtal, hängavtal och administrativa förutsättningarna klarlagts. Nu pågår förhandlingar om kollektivavtal med Gröna arbetsgivare.

De som jobbar inom den gröna sektorn med jordbruk, vattenbruk, trädgårdsodling, djurskötsel eller bärplockning är välkomna till Livs och ska snarast möjligt byta fackförbund.

Det är två avtalsområden som Kommunal har med Gröna arbetsgivare som nu tillhör Livs. Kommunals avtal med Gröna arbetsgivare är Lantbruk och Trädgård. De löper ut sista maj respektive sista juni 2025. Förhandlingar om kollektivavtalen pågår. Förutom de två riksavtalen finns ca 400 hängavtal med olika arbetsgivare som inte är medlemmar i Gröna arbetsgivarna. De avtalen kommer att tecknas om av Livs inom kort.

Det är cirka 2 608 arbetsplatser som berörs av bytet från Kommunal till Livs. 

Idag har Kommunal cirka 2 360 medlemmar på de berörda områdena.

Livs har ett omfattande försäkringsskydd i medlemskapet. Fullständiga försäkringsvillkor hittar du på Folksam-Livs sida.

Hemförsäkring

Försäkringen ingår i ditt medlemskap.

En fullständig hemförsäkring som gäller för dig som är medlem i Livs och övriga personer som är folkbokförda på samma adress. Du har också möjlighet att teckna tillvalsförsäkringar till hemförsäkringen, till exempel för bostadsrätt.

Inkomstförsäkring

Försäkringen ingår i ditt medlemskap.

Inkomstförsäkringen kompletterar dagpenningen från a-kassan under de första 200 ersättningsdagarna för medlemmar som tjänar över a-kassans inkomsttak. Genom inkomstförsäkringen kan alla medlemmar få cirka 80 procent av tidigare lön vid arbetslöshet. För att kunna få ersättning från försäkringen ska du sammanhängande medlemskap de senaste 12 månaderna innan du blev arbetslös. Under den tiden får du inte ha varit arbetslös.

Medlemsolycksfall – Fritid

Försäkringen ingår i ditt medlemskap. Du kan också teckna försäkringen som tillval för din livspartner.

Försäkringen gäller för olycksfall på fritiden. Exempel på ersättningar: akutersättning, ersättning för sjukhusvistelse, rehabilitering, tandskador. Kroppsskadeersättning 2 000 – 25 000 kronor. Ersättning för medicinsk invaliditet med högst en miljon kronor. Krisförsäkring med högst 10 behandlingstillfällen hos legitimerad psykolog eller psykoterapeut samt engångsersättning på 4 000 kronor vid vissa händelser.

Barngrupplivförsäkring

Försäkringen ingår i ditt medlemskap.

Ersättningen är 35 000 kronor vid barns dödsfall. Gäller för medlems och/eller medlems livspartners barn. Försäkringen gäller t o m det kalenderår då barnet fyller 18 år. Gäller även dödfött barn som framfötts efter graviditetsvecka 22.

Kompletterings-TGL (Tjänstegruppliv)

Försäkringen ingår i ditt medlemskap.

Gäller för medlem som inte omfattas av Tjänstegrupplivförsäkring TGL eller Avtalsgrupplivförsäkringen AGL på grund av att kollektivavtal inte hunnit tecknas på arbetsplatsen eller att efterskyddstiden har löpt ut. Kompletterings-TGL förlänger ditt försäkringsskydd fram till ålderspensionen eller så länge som du är kvar i produktionen. Förutsättningen är att du står kvar som medlem i Livs.

Sjuk- och efterlevandeförsäkring

Tillvalsförsäkring som du ansluts till automatiskt om du inte tackar nej. Du kan också teckna försäkringen som tillval för din livspartner.

Försäkringen innebär bland annat en kostnadsersättning efter tre månaders sjukdom på 1 400 kronor (engångsersättning). Vid sjukdom längre än 3 månader: 1 400 kronor per månad. 50 000 kronor kontant ersättning vid diagnoser, såsom cancer, stroke, hjärtinfarkt, MS med flera. Vid dödsfall betalas 250 000 kronor ut.

Medlemsbarn

Tillvalsförsäkring.

Som medlem i Livs har du möjlighet att teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring för barn och ungdom upp till 25 år (måste tecknas innan barnet fyllt 18 år). Du kan även teckna försäkringen för barnbarn. Medlemsbarn ersätter läke- och resekostnader, övriga kostnader, sjukhusvistelse – och ger ersättning för invaliditet.

Försäkringar för våra pensionärer

Ingår i medlemsavgiften för pensionärsmedlemmar som gått i pension den den 1 juli 2012 eller senare. Tillvalsförsäkring för övriga.

– Olycksfall 60+ (ersättning vid läkar-/sjukhusvård, merkostnader, invaliditet och dödsfall vid olycksfall).
– Hemförsäkring (samma omfattning som för yrkesverksamma –se ovan).

Vissa äldre pensionärsmedlemmar kan ha en gällande grupplivförsäkring. Kolla med förbundet.

Tillvalsförsäkringar för våra pensionärer

Du kan för dig själv teckna Sjukdom 60+ och för din livspartner kan du teckna Sjukdom 60+ och Olycksfall 60+. Sjukdomsförsäkringen ger skattefri engångsersättning vid vissa diagnoser före medlemmens 85-årsdag, såsom cancer, stroke och Alzheimers demens. Olycksfallsförsäkringen inkluderar bland annat ersättning vid läkar-/sjukhusvård, merkostnader, invaliditet och dödsfall vid olycksfall. 

Medlemsavgiften till Livs inkluderar avgiften till Livs a-kassa. Om du jobbar i Gröna sektorn och byter från Kommunal till Livs så får du just nu ett övergångserbjudande. Det innebär att du bibehåller din nuvarande avgift till Kommunal i 12 månader. Där efter betalar du avgift enligt nedan.

Läs mer om vad medlemsavgiften går till här >>

Aktuella avgifter
Nedanstående avgifter gäller för 2024. Till månadsinkomst räknas all skattepliktig inkomst.
Medlemsavgifter per månad inklusive avgift till a-kassan:

Månadsinkomst Medlemsavgift
0 - 7 250 kr 178 kr
7 251 – 11 150 405 kr
11 151 – 17 355 525 kr
17 356 – 25 296 600 kr
25 297 – 670 kr